VRP Lab Participeren: co-hosted by ndvr

Participeren vraagt om vaardigheden, bij burgers maar ook bij belangenorganisaties en overheden. Met het VRP Lab Participeren willen we deze vaardigheden in kaart brengen en zoeken hoe deze aangeleerd kunnen worden.

De Labs worden begeleid door Els Abts (Vlaamse Landmaatschappij), Seppe De Blust (ndvr), Oswald Devisch (Universiteit Hasselt), Olivier Provost (Manoeuvre vzw), Joke Quintens (stad Genk) en Jan Schreurs (Katholieke Universiteit Leuven).

LAB 1 (8 maart 2016)
18.30: broodjes | 19.00: start Lab

Geprogrammeerde participatieprocessen, of processen die starten binnen een procedure. Tijdens deze sessie zullen een reeks participatieve cases in groep doorgelicht worden op zoek naar vaardigheden die cruciaal blijken om deze case tot een goed einde te brengen.

  • Burgerbegroting district Antwerpen:
  • Metropolitaan Kustlandschap 2100: Joachim Declerck (AWB)
  • Ruilverkaveling Jesseren, Borgloon Kortessem & Tongeren: Wim Vandenrijt & Olga Jongeneelen (VLM)

LAB 2 (20 april 2016)
18.30: broodjes | 19.00: start Lab

Spontane participatieprocessen, of processen die starten buiten een procedure. Tijdens deze sessie zullen een reeks participatieve cases in groep doorgelicht worden op zoek naar vaardigheden die cruciaal blijken om deze case tot een goed einde te brengen.

  • Burgerbeweging De Koep, Turnhout: Jef Van Eyck (de Koep)
  • Bewonersvereniging Spoor Oost, Antwerpen: Jo Haest
  • Leefstraten, Gent

LAB 3 (11 mei 2016)
18.30: broodjes | 19.00: start Lab

Een landkaart van participatie-vaardigheden. Synthese van de vaardigheden die in de vorige twee sessies in kaart gebracht werden, in de vorm van een landkaart van participatie-vaardigheden. Uit deze kaart zullen samen vaardigheden geselecteerd worden die tijdens de laatste aan bod zullen komen.

  • Stadsklas, Stroom Den Haag:

praktisch

Atelier Bouwmeester, Ravensteingallerij 54-59, 1000 Brussel
Deelname € 15/sessie (inclusief broodjesmaaltijd). INSCHRIJVEN