Al wandelend een wijk in kaart brengen

Door middel van interactieve wandelingen wil deze methodiek een collectieve 'kaart' maken die zo gevarieerd mogelijk de sociale realiteit en beleving van een wijk representeert. De kaart visualiseert een web van relaties en verhalen, connecties en contrasten: hoe ervaren en waarderen inwoners de wijk, hoe wordt de publieke ruimte gebruikt, welke plekken zijn populair bij welke groepen... 

Samen wandelen doet mensen nadenken over hun omgeving en stimuleert een plaatsgerichte dialoog. Bovenal is de wandeling een sociale activiteit die mensen aanzet tot uitwisseling en verschillende bewonersgroepen uit de buurt met elkaar in contact brengt en samen doet reflecteren over hun buurt. Zo wil de actie ook aanzetten tot het ‘smeden van nieuwe plannen’: wie weet ontstaan er zelfs nieuwe actiegroepen of concrete initiatieven.

De kaart is daarbovenop een referentie van wat er in de wijk aan meningen, kennis en informatie aanwezig is, waar beroep op gedaan kan worden. De actie heeft een expliciet laagdrempelig en emancipatief karakter. Graag willen we een zo gevarieerd mogelijk publiek aanspreken om hun buurt te tonen.

In samenwerking met: Antwerpen aan 't Woord